Matrac

Melyik matrac jó nekem?
A kereskedelmi forgalomban szinte végtelen a matracok választéka. A bő kínálatban még a szakemberek számára is nehéz az eligazodás.
Általánosságban elmondható, hogy has- és hátfekvés esetén a keményebb típusú matracok az előnyösebbek, mivel a test nagyobb felületen érintkezik a matraccal, így az jobban alátámasztja a test felületét. Oldalfekvés esetén a félkemény típusú matracok az ideálisabbak, mivel a test nagyobb egyenetlenségéhez tökéletesebben igazodnak, jobban kímélik az ízületeket, nem terhelik meg az izomzatot, és nem nyomják el a vérkeringést.
Bármelyik fekvő testhelyzetben törekedni kell arra, hogy a matrac a teljes test felületét egyenletesen támassza alá, ezáltal elkerülhetjük a felfekvési pontok kialakulását.

Milyen a jó matrac?
Az emberek a matracok vásárlását hosszú távú befektetésként kezelik, ezért elsődleges elvárás velük szemben a tartósság, az időtállóság, a felhasznált anyagok kiváló minősége. A gyenge minőségű matracok tipikus jellemzője az idő előtti anyagelfáradás, az ún. kifekvés.
A matracok kiválasztásánál figyelembe kell venni az életkort, hiszen nem mindegy, hogy gyermek, felnőtt, vagy idős ember számára keresünk matracot.
Nézni kell a testi adottságokat, legyen szó sovány-, átlagos testalkatú, vagy telt, túlsúlyos emberről. A gyártók feltüntetik a matracok személyenkénti terhelhetőségét, sok esetben BMI indexét, ami általános támpontot ad a megfelelő terhelhetőségű matrac kiválasztásához.
Vizsgálni kell az alvási szokásokat, oldalt, vagy has- és hátfekvő személyről van-e szó.
Az egészségi állapotra is tekintettel kell lenni, hiszen a gyártók a matracok többségénél már egy-egy adott gerinc,- vagy ízületi panaszra is nyújtanak megoldást.
Végezetül, de nem utolsó sorban a matracok alapvető fokmérője a kényelem. Nem egészséges azon matracon az alvás -bárki állítja az ellenkezőjét- amelyik kényelmetlen. Ha a komfortérzetünk nem találkozik a matrac adottságaival, nem választunk jól.
Ne feledjük: egy rossz matrac átka elkísér, ameddig használjuk.

Melyik matrac éri meg az árát?
Az egyéni igényeknek leginkább megfelelő matrac vásárlása anyagi kérdés is. Mindenki arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló pénzösszegért cserébe a lehető legjobb minőségű, hosszan tartó használatú matracot vásároljon. A legkiválóbb matracok sem használhatók az idők végezetéig, de minden jó matrac kihordási ideje meg kell hogy haladja a 10 évet.
A matracok egy hányada a magyar jogszabályok adta lehetőségek okán magán egészségpénztári tagság esetén elszámolható, azaz a vásárló visszakaphatja a matrac vételárát. Ezek a matracok gyógyászatilag bevizsgált termékek, gyógyászati segédeszköznek minősülnek, ún. ORKI engedéllyel rendelkeznek.
S még egy fontos dolog. A matracok eltérő garanciával rendelkeznek. Érdemes mindig meggyőződni a garanciális feltételekről, hiszen a garancia valahol a minőség mércéje is.